Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 27-06-2011, 6:44
Ze stałym IP prywatnym nie da się nawiązać połączenia bezpośredniego (jak ma się dostęp do routera z publicznym IP można porty forwardować).
A IP publiczne praktycznie jest stałe, przypisane do konkretnego MACa.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Model telefonu: N900
Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2010 Posty: 576 Piwa: 33/10 Skąd: Z kernela
Wysłany: 27-06-2011, 9:50
Stałe ip jest przypisane do MACa, nie ważne czy publiczne czy prywatne.
A publiczne nie musi być stałe np. neostrada z tego co mi wiadomo ma zmienne ale zewnętrzne.
Nie do końca prawda. Co Ci da jeśli masz publiczne, jeśli jest zmienne? W program się wpisuje i z tego co mi wiadomo nie można go zmienić poprzez smsa (chyba, że skorzysta się z opcji skryptu, który podmienia ip).
Poczytaj o dynamic DNS a rozwiążesz problem i będzie się dało.
zauwazylem jedna rzecz i nie wiem czy sie ktos z tym spotkal. Zainstalowalem ww. aplikacje, coby w jakis sposob ustrzec sie przed "szybkimi i lepkimi rekoma".
Zdziwilo mnie, ze cos samo laczy sie z Internetem po GPRS, mimo tego, ze w opcjach polaczenia zaklikane mam "Zadaj hasla przy kazdym logowaniu".
Nie mam 100% pewnosci, ze to SMSCon laczy sie z netem, korzystajac z tego polaczenia, zatem jak sprawdzic co nawiazalo polaczenie z Internetem?
Jesli chodzi Ci o ustawienie w "ustawienia->Poł.internetowe->Połącz automatycznie" to u mnie jest "zawsze pytaj", dlatego tez nie wiem, co i dlaczego laczy sie bez mojej zgody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum