olszewsb
Model telefonu: N9 (w dordze)
Wysłany: 04-02-2012, 8:41 Smużenie wyświetlacza w trybie poziomy
Dzisiaj zauważyłem, że w trybie poziomym w trakcie przesuwania stron w przeglądarce, czytniku ebooków fbreader na ekranie pojawiają się "smużenia". Ciężko to opisać ale wygląda to mniej więcej tak jakby pozostawały szare/czarne pionowe artefakty/cienie za literami.
Czy ktoś mógłby potwierdzić, że u niego także jest zauważalne takie zachowanie ekranu lub, że wręcz przeciwnie nie widać takiego efektu.
Ostatnio zmieniony przez olszewsb 04-02-2012, 9:35 , w całości zmieniany 1 raz
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 04-02-2012, 9:12
olszewsb napisał/a:
Ciężko to opisać ale wygląda to mniej więcej tak jakby pozostawały szare/czarne pionowe artefakty/cienie za literami.
Przeglądarka internetowa w PR 1.0 miała problemy z ekranami AMOLED. Obecnie pod tym względem jest już lepiej.
Odpowiadając na Twoje pytanie - spotkałem się z fioletowymi "otoczkami" liter podczas przewijania. Z kolei w innym urządzeniu było widoczne jedynie pod pewnym kątem i na dodatek w zielonym kolorze.
Wszystko zależy od wersji systemu (PR 1.1 koryguje trochę obraz, PR 1.2 jeszcze bardziej poprawia) oraz, co najważniejsze, od samego modelu wyświetlacza - wykorzystywanych jest obecnie kilka różnych.
zauwazylem slady po podswietleniu, gdy zmieniam obraz w ciemnym pomieszczeniu pozostaja jasniejsze punkty na ekranie zazwyczaj po jasnych barwach, sa one nie widoczne w jasniejszym otoczeniu. Tlumacze to technologia ekranu ale na pewno nie sa to "artefakty" w znaczeniu informatycznym.
olszewsb
Model telefonu: N9 (w dordze)
Wysłany: 04-02-2012, 9:44
scribe napisał/a:
Tlumacze to technologia ekranu ale na pewno nie sa to "artefakty" w znaczeniu informatycznym.
Szukałem słowa, które by chociaż trochę pozwalało opisać ten efekt. Nie są to faktycznie artefakty tylko raczej "smugi" w postaci pionowych linii. Zauważyłem je próbując czytać ebooka w ciemności. Efekt ten jest mniej widoczny w jasnym pomieszczeniu, tak jakby zależało to od jasności podświetlenia, sterowanego przez czujnik oświetlenia.
Mam porównanie do SGS (samsung galaxy s) i chociaż tam też jest ekran amoled to takiego zjawiska w ogóle nie widać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum