nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Smużenie wyświetlacza w trybie poziomy
Autor Wiadomość
olszewsb 

Model telefonu: N9 (w dordze)
Wysłany: 04-02-2012, 8:41    Smużenie wyświetlacza w trybie poziomy

Dzisiaj zauważyłem, że w trybie poziomym w trakcie przesuwania stron w przeglądarce, czytniku ebooków fbreader na ekranie pojawiają się "smużenia". Ciężko to opisać ale wygląda to mniej więcej tak jakby pozostawały szare/czarne pionowe artefakty/cienie za literami.

Czy ktoś mógłby potwierdzić, że u niego także jest zauważalne takie zachowanie ekranu lub, że wręcz przeciwnie nie widać takiego efektu.
Ostatnio zmieniony przez olszewsb 04-02-2012, 9:35 , w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

arcean 

Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Piwa: 353/83
Wysłany: 04-02-2012, 9:12    

olszewsb napisał/a:
Ciężko to opisać ale wygląda to mniej więcej tak jakby pozostawały szare/czarne pionowe artefakty/cienie za literami.

Przeglądarka internetowa w PR 1.0 miała problemy z ekranami AMOLED. Obecnie pod tym względem jest już lepiej.
Odpowiadając na Twoje pytanie - spotkałem się z fioletowymi "otoczkami" liter podczas przewijania. Z kolei w innym urządzeniu było widoczne jedynie pod pewnym kątem i na dodatek w zielonym kolorze.
Wszystko zależy od wersji systemu (PR 1.1 koryguje trochę obraz, PR 1.2 jeszcze bardziej poprawia) oraz, co najważniejsze, od samego modelu wyświetlacza - wykorzystywanych jest obecnie kilka różnych.

scribe

Model telefonu: n9
Piwa: 7/3
Wysłany: 04-02-2012, 9:12    

zauwazylem slady po podswietleniu, gdy zmieniam obraz w ciemnym pomieszczeniu pozostaja jasniejsze punkty na ekranie zazwyczaj po jasnych barwach, sa one nie widoczne w jasniejszym otoczeniu. Tlumacze to technologia ekranu ale na pewno nie sa to "artefakty" w znaczeniu informatycznym.

olszewsb 

Wysłany: 04-02-2012, 9:44    

scribe napisał/a:
Tlumacze to technologia ekranu ale na pewno nie sa to "artefakty" w znaczeniu informatycznym.

Szukałem słowa, które by chociaż trochę pozwalało opisać ten efekt. Nie są to faktycznie artefakty tylko raczej "smugi" w postaci pionowych linii. Zauważyłem je próbując czytać ebooka w ciemności. Efekt ten jest mniej widoczny w jasnym pomieszczeniu, tak jakby zależało to od jasności podświetlenia, sterowanego przez czujnik oświetlenia.
Mam porównanie do SGS (samsung galaxy s) i chociaż tam też jest ekran amoled to takiego zjawiska w ogóle nie widać.

arcean 

Wysłany: 04-02-2012, 10:38    

olszewsb napisał/a:
w postaci pionowych linii

To trochę zmienia postać rzeczy. Możesz podać jakie masz wydanie systemu?

olszewsb 

Wysłany: 04-02-2012, 10:59    

PR1.1 20.2011.40-4.341.01.1_PR341

Wersja dla Orange (taki mam kod produktu)

Podejrzewam jeszcze, że jakaś aplikacja mogła zmienić domyślne biblioteki odpowiedzialne za wyświetlanie ale to tylko zgadywanie.

arcean 

Wysłany: 05-02-2012, 12:23    

Cytat:
Podejrzewam jeszcze, że jakaś aplikacja mogła zmienić domyślne biblioteki odpowiedzialne za wyświetlanie ale to tylko zgadywanie.

Nie ma szans. Inaczej spotkałbyś się z czymś podobnym do

Odpowiedz do tematu