Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 14-09-2011, 1:45
Tylko żeby uzyskać efekt batterpatcha nie trzeba go instalować, a chyba jedynie power-kernela podobnie skonfigurować.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
morys
Model telefonu: n900
Wysłany: 15-09-2011, 3:34
Popełniłem dość niefortunne sformułowanie o przyspieszeniu menu. Miałem na mysli ogólnie lepsza interakcje systemu. Nie chodzi tu wcale o żadne zmiany szybkości otwierania menu poprzez modyfikacje transitions.ini . Powtarzacie to wkółko, a pewnie żaden z Was nie poświecił chwilki na przeczytanie opisu instalacji z maemo.org. Zanim speedpatch trafił do repo (nie wiem jak jest teraz) zwierał nowy plik transitions ale do opcjonalnego skopiowania recznie.
Ogólnie rzecz biorąc z opisu wynika, że Speedpatch wprowadza coś na kształt priorytetów - przydzielając wiecej zasobów dla aktualnego zadania , kosztem innych działających w tle.
Nie jest to oczywiście jakiś cudowny skrypt, który przeobrazi nasze enki w potwora , ale imho warto spróbować .
Sprawdźcie też czy instalacja przebiegła prawidłowo wpisując:
cd /dev/cgroup/cpu/user/
jesli katalog istnieje to raczej wszystko poszło dobrze.
Zainstalowałem Speedpatch i wydaje mi się, że bateria trzyma troche dłużej.
Niestety po zainstalowaniu Batterypatch N900 sam zaczął się restartowac więc musiałem go wywalić.
Model telefonu: Nokia N900
Wiek: 14 Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 85 Piwa: 1/34 Skąd: z Polski
Wysłany: 30-01-2012, 11:05
A to prawda ze "speedpatch" automatico podkreca procek do 750 Mhz? Gdzies tak slyszalem...
A ja pobralem plik z rozszerzeniem *.deb i za pomoca odpowiedniego programu zobaczylem jego zawartosc - sa tam 2 pliki:
- control.tar.gz
- data.tar.gz
moge to zainstalowac poprzez menegera, albo x-terma i bedzie tak samo chodzilo?
a nazwa to: SpeedPatch_3.0_armel.deb
_________________ Nokia N900 powered by Maemo 5. Cyber Korsarz teraz posiada takie cacko.
Można i nawet powinno się. BatteryPatch sam dobiera sobie sobie profile taktowania i napięć, a w aktualnej wersji jest to 500-850 MHz, więc bardzo blisko 800 MHz.
Zainstalowałem batterypatcha i speedpatcha. Niestety zauważyłem, że spadły taktowania CPU. Ostatnimi czasy używam n900 tylko do oglądania filmów, a niektóre potrzebują wyższego taktowania żeby płynnie chodziły. Czy mogę podkręcić CPU tym sposobem? Zawsze tak robiłem:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Przyłączam sie do prośby. Niestety po aktualizacji battery patch zmienia sobie taktowanie na 250 -600 ( a nie jak wczesniej 250-805)
w Fileboxie wszedłem do usr/share/kernel-config-settings/underclock edytuje patrze jest 125-600 ok.
W xterm wpisuje leafpad /usr/share/kernel-config-settings/underclock i niestety "biała kartka" nic nie ma
edit: ......... nie config tylko power...
tak więc kolego z góry musisz mieć leafpad zainstalowany i w x terminalu :
leafpad /usr/share/kernel-power-settings/underclock i zamieniasz 125-600 na swoje , save i gotowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum