hmm odczuwalne przyśpieszenie w menu jest związane ze zamianą pliku transition.ini co do reszty to nie wiem jak działa
_________________ Pomogłem?? Postaw piwko :)
[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]
morys
Model telefonu: n900
Wysłany: 24-08-2011, 10:55
No raczej podmiana transition.ini jest opcjonalna do wykonania ręcznie w terminalu , ja nie zmieniałem i jestem zadowolony.
Żadne tego typu usprawnienia nie polepszały reakcji enki w takim stopniu jak to, przynajmniej w moim wypadku. Naprawde polecam!
bledos
Model telefonu: przecież że n900 :]
Wysłany: 27-08-2011, 9:46
Pytanie na jakiej zasadzie działa, czy przyspieszenie dzieje się kosztem czegoś innego?
Wysłany: 27-08-2011, 11:05
A lot of you must have heard about the 200 lines to speed up linux while blackhat announced 4 lines to do that and it is called miracle patch
Moze ktos z zaawansowanych linuxiarzy o tym slyszal i wyjasni
Na imprezie hakerów linuksa blackhat's (czarne kapelusze) jakiś guru stworzył krótki, aczkolwiek nie prosty skrypt zmieniający trochę pracę planisty i niskopoziomowe sterowanie procesorem poprzez interfejs zawarty w jądrze linuksa (bez konieczności rekompilacji jądra, a jedynie poprzez odpowiednie wywołania systemowe). Zmiany te dają kopa jądru (a przez to całemu systemowi), a jakiś user przerobił ten skrypt, tak by działał na N900 (oryginał powstał na potrzeby procesora x86).
ten caly Speed Patch to nic innego jak znany wszem i wobec cgroup patch, czyli grupowanie wykonywanych zadan przez cpu, tak zwane "4 linijki kodu, lepsze od 100"
btw. Speed Patch jest dostepny w repozytoriach, o ile sie nie myle to w extras-devel
A odbiaja się to w jakis sposób na żywotności bateri?
Jeśli już to na +, bo procek wykonuje mniej cykli. No ale procesor to nie największy pożeracz baterii, a coś koło 0,03% oszczędności prądu jest nie do zauważenia.
Ja odczulem szybsze dzialanie przegladarki internetowej. Niektore strony niemilosiernie obciazaly procek i pamiec (prawie 100proc), np. my-maemo.com. Czy menu dziala szybciej? Moze minimalnie. Dzieki za wstawke.
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 14-09-2011, 12:27
Jeśli chodzi o mnie, to nie widzę żadnej specjalnej różnicy. Zmiana szybkości otwierania się menu, to nie żadne przyspieszenie systemu, tylko tak jak piszą wyżej, krótszy czas animacji menu, którą można ustawić w pliku transitions.ini poprzez np theme customizer
Co do przydatności, to po speedpatchu nie zauważyłem znaczącego przyspieszenia telefonu. Ale już po instalacji speedpatcha z batterypatchem widzę znaczący spadek zużycia baterii.. Wykres w battery graphu jest niemal linią poziomą :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum