Ktoś jest w stanie mi pomóc? Mój sygic czasami jak zgubi sygnał, to już go nie łapie powrotnie i pomaga jedynie restart aplikacji. Trochę to niezbyt przyjemne jeśli się w tym czasie jedzie... Moja wersja to 8.18. Czy update rozwiąże problem?
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 15-08-2011, 12:11
Nie pomoze, mam wersje 8.24 i tak samo sie dzieje... ale jak na 450, prazytrafi sie tak ze 3-4 razy to idzie to zniesc, co nie zmienia faktu, ze przydaloby sie rozwiazanie tego problemu.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Dziwne problemy macie. Sam nie używam Sygica, ale dwa razy jechałem z kolegą, który korzystał z tej nawigacji. Pierwszy raz to była trasa z Radomia do Torunia (i powrót) jakiś rok temu. Wersja S to jeszcze 9. Ani razu nie zgubił sygnału. Drugi raz jechałem z Warszawy do Polańczyka-Zdrój (tylko w jedną stronę z kolegą) parę tygodni temu. Przed podróżą robiliśmy małą próbkę działania Sygica i okazało się, że "na sucho" łapie fix-a w >40 minut. Takie coś oczywiście jest nie do zaakceptowania, więc szukaliśmy na anglojęzycznych forach, czy ktoś miał taki problem i jak go rozwiązać. W desperacji próbowaliśmy wszystkiego i ku mojemu zdumieniu pomogła niepozorna edycja pliku "menu.ini". Nie wiem jaki to ma wpływ na łapanie fix-a, ale teraz sygnał łapie zawsze poniżej jednej minuty (nawet w budynku).
Wydaje mi się, że to nie do końca tak, że Sygic po utracie sygnału GPS, nie potrafi go odnaleźć bez restartu N900'ti. Po prostu potrzebuje więcej czasu na ponowne połączenie się z satelitami. Jeśli poczekacie dość długo (godzinka wystarczy), to nawigacja odzyska połączenie z satelitami. Oczywiście taka ślamazarność dyskwalifikuje ten program, ale jak wcześniej napisałem, niepozorna zmiana w menu.ini pomoże (nie będę szczegółował co tam zmieniałem, bo mam wrażenie, że to bez znaczenia <ustawia się tam wygląd menu>, a Sygic "ożył" na sam fakt, że w ogóle ruszałem ten plik). Teraz łapanie fix-a po utracie sygnału trwa max. 10 sekund (zazwyczaj mniej).
PS. Nigdy nie korzystaliśmy z A-GPS, a w trakcie jazdy w N'ce nie było nawet karty SIM.
BrX
Wysłany: 13-09-2011, 9:49
athame, jakbyś powiedział gdzie ten plik menu.ini jest, to byłbym wdzięczny.
Ta nawigacja nie jest taka jak powinna być. Gdy np. przejedzie się jakąś drogę (gdy się zna inna lepszą trasę) to nie obliczy nowej tylko cały czas mówi aby zawrócić.. masakra
Podobno ovi maps jest dość dobra. Tylko jak zaktualizować mapy, hmm
Ktoś jest w stanie mi pomóc? Mój sygic czasami jak zgubi sygnał, to już go nie łapie powrotnie i pomaga jedynie restart aplikacji. Trochę to niezbyt przyjemne jeśli się w tym czasie jedzie... Moja wersja to 8.18. Czy update rozwiąże problem?
Ponawiam zapytanie. Czy jest już jakiś fix tego błędu?
Witam, mam ten program do nawigacji oryginalny. Ale mam ogólnie wrażenie ze ten program jest slaby i to bardzo jeśli chodzi o pokrycie Polski drogi nieaktualizowane od dawna a ostatnio będąc w Chorzowie włączam tego Sygica a tam nazw dróg nie ma tylko siatka drug naniesiona na mape bez nazw. Żal.
Nie wiem z czym masz problem, mi Chorzowską mapę pokazuje dobrze wraz z nazwami. Pokrycie może nie jest idealne, ale od czego mamy mózgi ? Przecież ta aplikacja już nie jest wspierana na nasze urządzenia, mapy też nie są pierwszej świeżości.
Problem mam z tym o czym właśnie napisałeś. Chyba nie miałeś innej nawigacji poza tą o której mowa ja miałem i porównuję ją do tych które dotąd używałem czyli Garmin i Automapa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum