Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 03-01-2012, 11:52 Symulacja pionowej synchronizacji obrazu
Dla tych którzy lubią dłubać w systemowych plikach i wiecznie modyfikować system
Jeśli nie jesteście do końca zadowoleni z jakości animacji graficznych w N900, a konkretnie z ich zbyt dużej skokowości, możecie włączyć "synchronizację pionową obrazu".
Aby tego dokonać, należy edytować plik:
hildon-desktop.ini
znajdujący się w katalogu:
/etc/powervr.d/
Modyfikacja pliku polega na zmianie wartości domyślnej
WSEGL_UseHWSync=0
na
WSEGL_UseHWSync=1
Po zmodyfikowaniu zawartości pliku należy koniecznie zrobić restart systemu. Po po ponownym uruchomieniu telefonu naszym oczom ukażą się trochę wolniejsze ale bardziej płynne przejścia graficzne w całym systemie.
Radzę pamiętać że każda modyfikacja może wpływać na stabilność systemu, więc jeśli po tym zabiegu system w Waszym telefonie zacznie szwankować, zwyczajnie przywróćcie dawną wartość w pliku.
UWAGA: W rzadkich przypadkach może wystąpić pętla restartów.
Ostatnio zmieniony przez Projekt91 04-01-2012, 12:13 , w całości zmieniany 2 razy
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 04-01-2012, 12:04
WSEGL_UseHWSync jest eksperymentalną opcją mającą w zamierzeniach poprawić jakość wyświetlanego obrazu. Symuluje coś w rodzaju synchronizacji pionowej obrazu, ogranicza ilość fps animacji i odpowiednio opóźnia ich wysyłanie do bufora układu graficznego. Niestety nigdy nie zostało to dokończone, przez co czasami możemy stać się świadkami ciekawych artefaktów/błędów w wyświetlanym obrazie .
Standardowo wszelkie animacje są sprzętowo akcelerowane, zresztą są niczym innym jak programami wykonywanymi przez jednostki shaderów.
Czyli poradnik ok, tylko tytuł przydałoby się zmienić .
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 04-01-2012, 12:08
Powiem krótko: Nie wiem na czym konkretnie polega ta zmiana po prostu gdzieś wyczytałem że ponoć włącza przyspieszenie sprzętowe. U mnie działa i jak narazie nie wywaliło mi żadnych artefaktów, a wyświetlane przejścia są jak dla mnie lepsze niż normalnie Skoro nazwa tematu zła, to już weryfikuję informację i zmieniam
Jak dla mnie ekstra! Choć nie wiem, czy nie jest placebo... Przejścia pomiędzy pulpitami wydają się "gładsze", ale wciąż widoczne są przerwy w obrazie. Piwo dla Ciebie! :)
Zastanawiam się nad dwoma kwestiami.
1) ile jest jeszcze takich opcji o których nie wiemy :D
2) Czy praca nad CSSU mogłaby się przenieść na dokończenie owego odkrycia i ulepszania wydajności Maemo 5? :)
@Edit:
Dla tych co nie wiedzą jak zmienić wartość WSEGL_UseHWSync:
Metoda 1 - Za pomocą programu leafpad
Odpalamy X-Terminal i wpisujemy:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Po czym zmieniamy wartość
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Metoda 2 - Za pomocą programu WinSCP i klienta SSH (na N900).
_________________ Nokia 3210 -> Nokia 3310 -> Nokia 7650 -> Nokia 3650 -> Nokia 6680 -> N73 -> N95 -> N95-2 ->N96 -> N97 -> N900
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum