Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Test Nokia N900
Autor Wiadomość
Falon
Administrator

Wysłany: 27-01-2010, 9:28    Test Nokia N900

Poniżej można przeczytać bardzo dobry i szczegółowy test Nokii N900.
Jest to tłumaczenie ze strony uberizmo.com.

Nokia ma na sobie falę konkurentów rynku wysokiej klasy smartphone'ów, firma jednak nie daje za wygraną: Nokia walczy na wielu frontach jednocześnie: OS, app store, maps and devices. Poprzez N900 Nokia chciała zbudować podręczny komputer z „funkcją telefonu". Myślę, że dla przyszłych użytkowników jeśli N900 wygląda jak telefon, wszystko powinno działać jak w telefonie. Nokia N900 wyposażona jest w przyzwoity sprzęt: ma 600Mhz procesor (taki sam jak w Motorola Droid) z zintegrowanym procesorem graficznym PowerVR SGX 530 (OpenGL 2.0). Wreszcie, N900 działa na Maemo, opartym na Linuksie, wspierane przez głównych graczy jak Intel. Gdzie zmierza Nokia N900 w bieżącym krajobrazie smartphone'ów?

Kontekst

Są dwie rzeczy na które chciałbym zwrócić uwagę zanim przeczytacie całą recenzję. Po pierwsze, jednostka N900 której test dotyczy jest urządzeniem w fazie testów, oraz fabrycznie zainstalowane oprogramowanie, które jest wykorzystane może się różnić od produktu końcowego, który jest dostarczany. Po drugie, wyniki ogólne (jak bateria) prawdopodobnie będzie się poprawiać do pewnego stopnia.

Więc, Nokia N900 to mój główny telefon. Sprawdzam pocztę email na trzech kontach: Exchange (praca), Gmail (osobiste) and Hotmail (mój śmietnik :)). Surfuje po Facebooku przeglądając profile moich znajomych i e-maile (odpowiadam umiarkowanie). Przeglądam Internet kilka razy dziennie w celu sprawdzenia wiadomości i rynku akcji i nie dzwonię dużo (około 10 minut dziennie). Mam wi-fi cały czas włączone.

Wygląd (ładny, ale za pyzaty)

Wygląd Nokii N900 jest przejrzysty. Ma pełną klawiaturę QWERTY, przesuwaną, co jest bardzo praktyczne i komfortowe. Jednak to także przyczynia się do grubości N900. Klawisze klawiatury przypominają mi HTC Touch Pro, ponieważ są one małe i gęsto upakowane. Wysuwany mechanizm jest mocny i solidny, idzie odczuć, że to urządzenie zostało zaprojektowane do użytku w terenie. Prędkość pisania się praktycznie nie różni od Nokii N97: jest optymalne i i tak lepsze niż wirtualnej klawiatury. Na tyle znajduje się 5-megapikselowy aparat cyfrowy z podwójnym flash LED’em i osłoną obiektywu. Jest także aparat VGA z przodu.

Na górze i na dole znajdują się głośniki. Są one wykorzystywane do gier, ale także podczas rozmów w trybie głośnomówiącym. Jakość dźwięku jest przyzwoita, ale nie tak dobra jak w iPhone 3GS.

Dotykowy wyświetlacz WVGA (800x480) jest trafnym rozwiązaniem (używa rezystancji, dzięki czemu można korzystać z paznokci), praktycznie umieścisz kursor tam gdzie chcesz. Pomimo technologii rezystancji jest bardzo reaktywny i nie wymaga dużej siły nacisku. Niestety, nie obsługuje opcji multi-touch, która mogła by się przydać.

Podstawowa obsługa - bardzo dobra

Wyszukiwanie kontaktów jest bardzo proste w N900. Obawiałem się, że ta zabawka mająca funkcje telefonu nie zapewni wszystkich funkcji jakie telefon mieć powinien, jednak jestem zachwycony widząc N900 i jej funkcje. Nie musisz wysuwać klawiatury chcąc przeszukać alfabetycznie listę kontaktów, pozwala na to wbudowana szybka opcja. Zaraz po znalezieniu kontaktu N900 zaproponuje połączenie tradycyjne lub poprzez VOIP jak Skype. Można wykonywać połączenia Skype-Skype lub Skype-telefon (SkypeOut) co daje nam możliwość tańszych rozmów zwłaszcza w roamingu. Musisz się tylko upewnić, że nie używasz opcji roamingu danych do rozmowy. Można używać Skype za pośrednictwem WiFi oraz 3G.

Gdy nie ma możliwości używania klawiatury, bądź jest to obecnie niewygodne to mamy wirtualną klawiaturę. Klawiatura zajmuję prawie cały wyświetlacz dzięki czemu mamy dużą i wygodną klawiaturę. Jej wielkość także zmniejsza poziom błędów pisania. Działa tylko w trybie poziomym. Jeśli chcesz, możesz dezaktywować wirtualną klawiaturę całkowicie w ustawieniach. Osobiście wolę tą klawiaturę od wysuwanej np. kiedy używam przeglądarki internetowej.

Surfowanie po internecie (wyśmienite)

Nokia N900 używająca Maemo przeglądarkę "dostarczoną" przez Mozzilla FireFox. Można znaleźć na ten temat sporo informacji na stronach Nokii ale jest kilka rzeczy na które chciałbym zwrócić uwagę:

Flash support: N900 z Maemo Browser jest pierwszym telefonem co miałem wspierającym Flash 9.4. Tak, teraz to znaczy, że możesz odwiedzić takie strony jak Vimeo, Hulu lub Youtube i to działa... ale ... odtwarzanie jest znacznie wolniejsze jak w oknie komputera. Więc odtwarzanie wideo w oknie już mamy ale na prawdziwe doświadczenie jeszcze trzeba nam poczekać.
Dobre wieści: w trybie pełno ekranowym Youtube działa dość szybko by być zadowolonym. Niestety trzeba odpuścić na razie sobie Vimeo i Hulu. Trzeba zauważyć, że N900 musi obsłużyć więcej pikseli (800x480=384000) niż iPhone (480x320=153600). Podejrzewam, że Flash Player wymaga jeszcze trochę włożenia pracy inżynierów Nokii, będą musieli zoptymalizować wykorzystanie tu sprzętu.

Opcja Zoom: Nokia N900 nie obsługuje multi-touch, więc tak zoom nie zadziała, ale Nokia wymyśliła tu "spinning". Można to zobaczyć na poniższym filmie. Nie można tego nazwać czymś genialnym ale jest wystarczające żeby dokończyć swoje zamierzenie. Da się odczuć, że wykonuje się palcem 10x więcej ruchów porównując do standardowego „pinch and zoom”. Mamy jednak inną opcję na szybki zoom poprzez użycie przycisków głośności. Wygodne, jeśli tylko nie zamierzasz tego robić w trakcie słuchania muzyki. Kolejną opcją zoom'u jest podwójne puknięcie. Opcja ta w przeglądarce spowoduje to, że n900 będzie próbował powiększyć dany ważny element strony jak np. zdjęcie. Double-tap na gotowym zoomie spowoduje to, że zamiast powiększenia uzyskamy z powrotem pomniejszenie, ponieważ soft uzna, że zoom był wystarczający i pewnie chcesz zmniejszyć to z powrotem. W praktyce działa on bardzo dobrze, ale to zależy od tego jak strona jest sformatowana. Douple-tap jest moim preferowanym sposobem powiększania.

Linki: Pewne strony www (zwłaszcza strony z Flash) wymagają kursora myszy do uruchomienia danego elementu. Utrudnia to pracę w wielu przeglądarkach jednak nie w tej jednej.

Aplikacje online: Google Docs i Google Wave także działa, co prawda czasami bardzo wolno. Należy przyjąć, że większość serwisów internetowych i stron internetowych będą działać bez problemów, w rzeczywistości nie znalazłem ani jednego miejsca, które nie było by w pełni
funkcjonalne, ale używanie złożonych witryn (intensywne użycie Flash lub Ajax) będzie utrudnione na N900. Ogólnie rzecz biorąc, doświadczenie internetowe jest dobre, nawet na większości witryn nie trzeba nawet używać zoomu jeśli ma się dobry wzrok.

Ocena: Przeglądanie sieci uważam za "doskonałe", ponieważ działają wszystkie funkcje stron internetowych i renderowanie. Nadal jednak uważam, że surfowanie po internecie na iPhone’ie 3GS jest lepsze ponieważ urządzenie jest bardziej reagujące na użytkownika jak i opcja zoom jest lepsza i szybsza.

E-mail (bardzo dobre)

E-Mail: Nokia N900 obsługuje dużą liczbę usług takich jak e-mail. Mac, AIM, AOL, Hotmail, Chello, Yahoo i wiele innych. Jeśli używasz jednej z dostępnych usług pocztowych, to potrzebujesz tylko danych logowania na konto. Jeśli nie, pojawi się pytanie o nazwę serwera poczty, port i tak dalej. Możliwe jest dodanie kilku kont e-mail. W moim przypadku używam Exchange, Gmail i Hotmail.

Tworzenie i wysyłanie wiadomości e-mail odbywa się szybko i skutecznie, ale interfejs użytkownika Nokia N900 nie został zaprojektowany tu do końca ok, nie ma strony głównej, która wskazuje, ile wiadomości oczekujących (kto, co, od kogo). Wejście na pocztę może wymagać dwóch lub trzech operacji (wejść do pod stron), co wydaje się dużo, jeśli sprawdza się często pocztę. Oczywiście, może być to rozwiązane przez "widget e-mail" (nie jest dostępny w tej chwili). Ogólnie rzecz biorąc, byłoby miło mieć szybszy dostęp do poczty elektronicznej.

Rozmowy (dobre)

IM i SMS-y są zgrupowane w jednym miejscu. Obecnie N900 obsługuje następujące usługi IM: Ovi, Skype, Google Talk, Jabber i SIP. Mogę tylko przypuszczać, że będzie tego więcej. Podoba mi się pomysł, że wszystkie moje rozmowy są na jednej liście, ale jeśli zacznę rozmowę z jednym z moich znajomych za pomocą wiadomości SMS, a następnie będę kontynuować na Skype to pojawią się dwie różne rozmowy. W skrócie: N900 nie jest jeszcze "people-centric" jak MotoBlur lub Palm Synergy. Android 2.0 będzie miał coś takiego, więc mam nadzieję, że Maemo też pójdzie tą drogą.

Zdjęcia/Nagrywanie Wideo (wyśmienite/bardzo dobre)

Zdjęcia: Nokia N900 jest zdecydowanie najlepszym aparato-telefonem jaki kiedykolwiek próbowałem. Balans kolorów i kontrast jest najlepszy. Jestem pod wrażeniem jakości zdjęć.

Wideo: Nagrywanie wideo odbywa się w 848x480 pikseli (3.4Mbps, 22.3fps, AAC mono 48kHz), która jest wyższa niż jakikolwiek Android z tego co wiem, lepszy (w rozdzielczości) od iPhone 3GS, który rejestruje w 640x480 30fps. W dobrych warunkach oświetleniowych filmy są naprawdę ładne i szczegółowe. W przyćmionym świetle, będzie można zobaczyć artefakty kompresji, ale ogólnie rzecz biorąc, nagrywanie wideo jest bardzo dobre. Zastanawiać się można, czy jest możliwe korzystanie z lampy błyskowej jako lampy podczas kręcenia filmów: Nie znalazłem tej funkcji, ale będę mieć oczy otwarte.

Interfejs użytkownika maemo (prosty)

Po raz pierwszy używałem Maemo z tą intensywnością. Nie zamierzam robić tu przeglądu OS, ale jest czuły, co jest zdecydowanie plusem.
Maemo bardzo różni się od Androida, Windows Mobile lub iPhone’a, ale zajmuje dużo czasu żeby go opanować. Jest ikona "zamknij okno" w prawym górnym rogu ekranu, podobnie jak większość OS. Są także miniaturki programów / ikonki. W lewym górnym rogu, mamy ikonę widoku zadań, co jest równoważne Alt-Tab w systemie Windows. Pokazane zostaną wszystkie aktualnie otwarte aplikacje w postaci miniatur. Jeśli naciśniesz przycisk "Power", to działa jak Ctrl-Alt-Del, wywoła to menu, które pozwala zamknąć obecne aplikacje, przejść do trybu telefonu, blokady ekranu i td ...

Istnieje główny pulpit nawigacyjny, który zawiera wszystkie aplikacje, ale również drugi panoramiczny panel kontrolny (do 4x ekrany większy), który można dostosować skrótami i widgetami. Na chwilę obecną jest ich niewiele, ale Maemo ma ogromny potencjał.

Wolę Maemo od Symbiana OS 9.4 w N97, częściowo dlatego, że jest bardziej reaktywny (sprzęt pomaga także), ale także dlatego, że interfejs użytkownika jest po prostu lepszy.

Wydajność (bardzo dobra)

Nie ma realnego odniesienia do pomiaru absolutnego wydajności z jednego telefonu na drugi, ale myślę, że "reaktywność" jest tu metryką. W tym sensie, N900 jest znacznie lepsza niż N97. Reaguje szybko, nawet gdy pracuje wiele aplikacji uruchomionych w tle. W przypadku pracy wielozadaniowej, uważam N900 jako lepszy od wielu Androidów, które testowałem do tej pory (z wyjątkiem Droidów).

N900 działa z OpenGL ES 2.0 i jednostka ta została wykorzystana w "bounce evolution" grze 3D z prostym, ale stosunkowo szybkim 3D (gdzieś między iPhone 3G i 3GS iPhone). Gra wydaje się nie używać GL ES 2.0 (jest to bardziej jak gra 1.x GL), ale liczba klatek na sekundę wynosi około 25 do 30. To będzie interesujące zobaczyć, jakiego typu gry będą wychodzić na platformę Maemo.

Dla wszystkich smartfon’ów wiele zadań na raz powoduje ich spowolnienie. Na szczęście N900 pokazuje Ci dokładnie co działa w tle co sprawia ich łatwe rozpoznanie i zamknięcie.

Rozrywka (dobra)

W tej chwili najlepszym sposobem na to, żeby cieszyć się rozrywką na N900 jest skopiowanie plików multimedialnych wprost do telefonu. Nokia ma dużo miejsca (do 32GB wbudowanej pamięci + 16 GB Micro-SD) i tą drogą uzyskasz najlepszą jakość video. Kiedy muzyka jest bardzo łatwa do pozyskania to maksymalnie dobry format video i optymalny rozmiar i bitrate są inną historią. Mam nadzieję, że Nokia wkrótce dostarczy wideo dobrej jakości za pośrednictwem Ovi Store.

Wideo online: Oczywiście zawsze mamy online video jak YouTube czy Hulu. W chwili obecnej, YouTube działa "OK" na pełnym ekranie, ale mogłoby być lepiej. Hulu "technicznie" działa, ale zdecydowanie nie jest wystarczająco szybki, aby być w pełni zadowolonym. Flash powinien wprowadzić "video świat" do N900 i widziałem kilka demówek dla n900 pokazujących YouTube chodzącego znacznie lepiej niż to co można zobaczyć na telefonie w chwili obecnej.

Pliki video: Nokia N900 jest zdolna do odtwarzania rozdzielczości DVD-video. Jednak problemem jest znaleźć takowe pliki odpowiednio skompresowane, zakodowane żeby wykorzystać tą funkcję.
Formaty odtwarzania wideo: Mp4, Avi, Wmv, 3gp; Kodeki: H.264, MPEG-4, XviD, WMV, H.263.
Video streaming formats: H.264, MPEG-4, XviD, WMV, H.263 w Avi,. Mp4,. Wmv,. Asf i .3gp.

Odtwarzacz muzyki: Fajny i prosty, przeszukujesz względem: artysty, piosenki, gatunkui lub nazwy playlisty poprzez przewijanie lub wpisując pierwszą literę. Nie ma funkcji wyszukiwania opartego na słowach kluczowych. Na przykład, nie znajdzie się utworu "Magic Words" wpisując "magic". Powinno być OK, jeśli nie masz tysięcy piosenek. Interfejs odtwarzania jest świetny i znajdziesz tam wszystkie opcje jakich można oczekiwać. Jakość dźwięku (testowana na 15 słuchawkach Bose Quietcomfort) jest bardzo dobra.

Galeria zdjęć: jest na równi z tym, co można znaleźć w Androidzie, ale na pewno nie jest tak szybka jak iPhone 3GS lub Zune HD.

TV-Out: Nokię N900 podłącza się do telewizora za pośrednictwem analogowego wyjście video (jack 3,5 mm). Byłoby prawdopodobnie najlepiej na 30-calowym ekranie. Testowałem to na 52" LCD TV i długości kabla (3 lub 4 m).

Nadajnik FM: N900 może przesłać wszelkie wychodzące z urządzenia audio na kanał UKF (do wyboru). Pozwala to na słuchanie muzyki (lub gier) bezprzewodowo na lepszych systemach dźwiękowych bez kabli i Bluetooth. Oczywiście działa to w samochodach.

Aplikacje (Czekamy na więcej)

Jak powiedziałem wcześniej, używam "prototypowej" Nokii N900 i sklep Noki z aplikacjami nie jest jeszcze "wyposażony", więc trudno jest ocenić jakość oferty oprogramowania już teraz - po prostu jest obecnie za mało stafu do potestowania. Podkreślę kilka aplikacji, które sporo używam i zobaczymy co będzie możliwe w momencie wdrożenia projektu i krótko po. Teraz wiem, że społeczność Maemo jest bardzo aktywna.

Mapa: Nokia N900 jest wyposażona w Ovi Maps 1.0, która trochę ustępuje Ovi Maps 3.0 jak można sobie wyobrazić. Nie znalazłem sposobu na to żeby pobrać mapy i używać ich w trybie offline aby uniknąć pobrania map (jedna z najlepszych funkcji Nokia Maps na to żeby
zaoszczędzić $$$ podczas podróżowania za granicą). Nie ma Aplikacje Google Maps jeszcze na N900 co jest kolejną cechą nad brakiem której ubolewam. Google Maps ma również lepsze pokrycie w takich miejscach jak Tokio, Japonia. Ovi Maps 1.0 jest OK dla bazowego podróżowania, ale nie mogę się doczekać, by zobaczyć coś bardziej niezawodnego.

Facebook Widget:
Facebook widget wyświetla status, aktualizuje i wskazuje, ile wiadomości znajduje się w skrzynce odbiorczej. Jeśli chcesz podjąć działania, to widget wyśle Cię na strone Facebook'a, jest on całkowicie funkcjonalny z przeglądarką Maemo. To nie jest jednak tak wygodne jak rozwiązania na innych smartphon'ach. Jest za duże zużycie danych podczas pobierania strony internetowej, biorąc pod uwagę, że aplikacja Facebook potrzebowała by pobrać tylko rzeczywiste dane (aktualizacje stanu i wiadomości).

Brak obsługi wiadomości MMS: Nokia N900 nie obsługuje wiadomości MMS. Nie wysyłałem MMS od czasów mojej SE T68i, ale niektórzy użytkownicy dbają o to żeby mieć telefon z MMS, więc myślę, że to ważne.

Aplikacje Office: na Nokii N900 mamy gotowego do użycia Worda, Sheet'a oraz Slideshow. Mam wersję trial, która może odczytywać pliki pakietu Office, ale nie może ich edytować. Jest również edytor do odczytu plików PDF. Jeśli chcesz zrobić notatkę (tylko tekst) lub szybkie szkice, istnieje kilka aplikacji, które się do tego nadają. Nie ma w tej chwili nagrywania głosu (np. dyktafon) na telefon.

Ogólnie: Maemo jest pełne funkcji, nie może to obejmować jednak każdego aspektu, ale polecam przyjrzeniu się tej kompilacji wskazówek zaawansowanemu użytkownikowi: (link w przyszłości), które zawierają skróty klawiaturowe i inne. Sprawdź także dostępne aplikacje Maemo.

Bateria i jej wytrzymałość

Podobnie jak większość telefonów w swojej klasie, żywotność tej baterii (z wifi włączonym cały czas) jest mniejsza niż 24godz przy umiarkowanym korzystaniu (proste pobieranie wiadomości / powiadomień, używanie aplikacji). Przy intensywnym korzystaniu wątpię, żeby bateria wytrzymała cały dzień pracy. W każdym razie, N900 trzeba będzie lądować co najmniej raz dziennie bo inaczej znajdziesz rozładowany telefonu nad ranem. Na tym filmie pracownik Noki twierdzi, że celem było uzyskać jeden dzień przy pełnym korzystaniu.

Falon
Administrator

Wysłany: 09-02-2010, 9:48    

Inny ciekawy test z polskiej strony można znaleźć na stronie infonokia.pl
http://www.infonokia.pl/t...nokia-n900.html

Zawsze inne i świeższe spojrzenie (moje tłumaczenie to jeden z pierwszych testów) na ten telefon.

rtuber 
n0brain

Wysłany: 24-07-2010, 4:16    

To i ja zamieszczę ciekawy test z polskiej strony :

http://gsmonline.pl/porta...=1&s0n_id=24309

rtuber.

mie_mode 
Maemo is everywhere!

Wysłany: 27-07-2010, 9:39    

ja zmieszczę myślę, jedną z najbardziej rzeczowych recenzji :-)

http://stateless.jogger.p...-n900-recenzja/

Odpowiedz do tematu