Wysłany: 02-09-2010, 9:13 TinySMB - udostępnianie plików z N900 po przez LAN
W repozytoriach znajduje się bardzo fajna aplikacja o nazwie TinySMB.
Jest to serwer, który uruchamia usługę udostępniania plików po przez LAN.
Do serwera został także napisany graficzny interfejs (GUI) o nazwie TinySmbGui
Dzięki nakładce, zarządzanie aplikacją staje się banalnie proste.
przetestowałem całość osobiście - działa w 100%
Program daje nam możliwość wybrania zasobów jakie mają być udostępnione, oraz określenia praw dostępu
(przeglądanie / odczyt / odczyt+zapis).
Dostęp do zasobów można ograniczyć po przez zabezpieczenie hasłem.
Mi jednak nie udało się tej opcji włączyć po przez graficzny interfejs.
Acha, jeszcze jedna uwaga:
W moim przypadku nie działała opcja "get Wlan IP/SubnetMask" - serwer się uruchomił dopiero wtedy, gdy wpisałem adres IP ręcznie (musiałem zerknąć na plugin na pulpicie by wiedzieć jaki mam adres IP i go przepisać).
Po wpisaniu odpowiedniego adresu i kliknięciu "Start Server"
w oknie statusu powinno być "Server status = online"
Okno konfiguracji wygląda następująco:
Hasła zapisane są w pliku
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
w formacie:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Pliki do pobrania z repozytoriów lub z załączników :)
jeśli wszystko ustawiłeś i "server status" masz "ONLINE" to w eksploratorze plików (czy gdzie tam zawsze wpisujesz), wpisz adres ip ten co ustawiłeś w programie:
Witam, zacząłem używać tego programu do otoczenia sieciowego ale wydaje mi się, że jest strasznie nie stabilny to znaczy zrywa połączenia kiedy np. kopiuję coś na komórkę z komputera po wifi... średnio co 20 sekund rozłącza mi i dopiero za chwile dalej kopiuje... Poza tym czy ktoś ma pomysł na to hasło jak zabezpieczyć folder ? Szkoda też, że nie da się jakoś zrobić aby móc wejść na komórkę normalnie przez otoczenie sieciowe bo kiedy próbuję wejść to mi wyskakuje błąd komunikat error z kodem ale nie pamietam w tej chwili jakim...
Ja w moim komputerze wcisnąłem opcje mapuj dysk sieciowy i po wpisaniu adresu IP i zapisaniu ustawień mam n900 jako dysk w moim komputerze.. :) I karte w telefonie jako kolejny dysk. Tylko ze coś mi nie chodzi jeszcze bo nie moge nic kopiować ani wycinać ani otwierać plików. tylko foldery i miniaturki plików zdjęć itp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum