A to nie jest tak, że jak słuchasz muzyki za pomocą tego Twojego cuda do samochodu (A2DP nie obsługuje N900, to też coś może znaczyć) to używasz normalnie transmitera, a jak to idzie przez BT to jest jakoś kodowane??
dobra zrobiłem test:
podłączyłem ten zestaw głośnomówiący do samochodu włączyłem radio samochodowe i obok radio na baterie ustawiłem te same częstotliwości i w obu radiach słyszałem rozmowę... wniosek z tego taki że połączenie leci falami fm i można je swobodnie podkradać więc, skoro robią takie urządzenia i nie mają problemów z prawem to dlaczego nokia nie może tak zrobić? myślę że to jest kwestia jakiegoś programu i ktoś mądry już niedługo coś takiego wypuści...
Wujek tego typu pytania to raczej nie do nas tylko do panów z Nokii. Ja obstawiam, że może to mieć również powiązania z marketingiem. Gdyby coś takiego było możliwe to zestawy głośnomówiące wypadłyby z obiegu. Jeśli coś ma się zmienić w tej materii to może przy aktualizacji softu.
Produkować można - bo to nie stoi na przeszkodzie. Jeśli kupujesz oddzielny nadajnik FM np taki jak ty masz na allegro to jest W TWOIM interesie by używać go zgodnie z prawem.
Nokia po wbudowaniu nadajnika FM do telefonu miała 2 wyjścia:
- albo zrobić tak że gdy nadchodzi rozmowa to na wyświetlaczu telefonu pokazuje się komunikat stylu "wyłącz nadajnik FM by odebrać rozmowę" lub
- pozwolić na odbieranie rozmów i automatycznie wyłączać nadajnik w czasie trwania rozmowy. (co ma miejsce obecnie)
Dlaczego tak jest? Koledzy wyjaśnili to kilka postów wyżej - Nokia dając urządzenie z możliwością nadawania rozmów złamała by prawo.
Kupując zewn. nadajnik i nadając rozmowę przez FM - Ty łamiesz prawo - bo używasz nadajnika niezgodnie z polskim prawem.
Tak stanowi polskie prawo - posiadać możesz ale używać to tylko zgodnie z polskim prawem.
Zauważ, że np. nawet jak nie transmitujesz rozmowy telefonicznej tylko np zwykłe nagranie mp3 to też łamiesz prawo, bo zapewne nie masz opłaconego ZAIKS'u, STOART'u i ZPAV'u, oraz utwór który masz wgrany do telefonu zapewne nie został zakupiony z licencją na publiczne jego odtwarzanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum