Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 13-07-2011, 9:45 Tryb portretowy dla pulpitu
Ostatnio udało mi się opracować pełnoprawny tryb portretowy dla pulpitu, rozwiązujący m.in. problem z umiejscowieniem widżetów. Od strony wizualnej pozostało jeszcze kilka rzeczy do zrobienia, niemniej funkcjonalnie wszystko jest już gotowe .
W każdym bądź razie poszukuję testerów żądnych wrażeń . Dobrze by było, gdyby taka osoba potrafiła przeprowadzić reflash, bo pakiet hildon-desktop to jeden z podstawowych elementów systemu. W najgorszej sytuacji może dojść do pętli restartów.
Prosiłbym też wszystkich o zgłaszanie napotkanych błędów .
Wymagane jest najnowsze CSSU.
Instalacja jest prosta - pobieramy, rozpakowujemy, instalujemy:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Po zainstalowaniu pakietu należy zrestartować system!
Autor postu otrzymał 5 piwo(a)
Ostatnio zmieniony przez arcean 01-09-2011, 3:13 , w całości zmieniany 5 razy
U mnie po pierwszym restarcie nie działała górna belka po drugim już śmigała.
Normalnie u mnie pulpity wyglądają tak
Po instalacji trybu pionowego
Sorki za tempo ale load aplet tak to nagrał :/ a wersję pionową Konwersja youtube'a trochę wykastrowała. BTW naciskając ciągle play/pause da się zobaczyć większość pulpitów
Nazwa pliku jest inna bo z lenistwa pisać mi się nie chciało
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
czesc loga bedzie inna bo to ponowna instalacja zeby wkleic ostatnie zdanie z niego "No changes to hildon menu." ma taka wiadomosc byc czy u mnie cos padlo ? bo nawet za pierwszą instalką ten tekst się pojawił
Doskonale działa. Instalacja przebiega bez problemów i potwierdzam informację o komunikacie: "No changes to hildon menu". Wystarczyło tylko raz dokonać reboot.
Jedyny "problem" to nakładanie się oraz całkiem inne przemieszanie (ustawienie) ikon w trybie pionowym. Pewnie trzeba jeszcze nad tą kwestią popracować.
Wysłany: 14-07-2011, 8:16
Omicron666 napisał/a:
Jedyny "problem" to nakładanie się oraz całkiem inne przemieszanie (ustawienie) ikon w trybie pionowym. Pewnie trzeba jeszcze nad tą kwestią popracować.
It's not a bug, it's a feature . Chciałem mieć kontrolę nad ikonami w trybie portretowym, stąd ich takie zachowanie.
Wysłany: 14-07-2011, 9:05
Spróbuj je porozmieszczać w trybie portretowym. Pozycje widgetów są w nim osobno przechowywane.
Mógłby ktoś potwierdzić dziwne zachowanie?
Reprodukowanie błędu:
- dodaj skrót do kontaktu na pulpicie
- w trybie portretowym kliknij na skrót
- pojawi się okno, które spowoduje rotację do trybu panoramicznego
- po zamknięciu okna zobaczymy pulpit w trybie panoramicznym, wyglądający jak w trybie portretowym (ułożenie apletów, przycisk menu itp.)
Mam łatę na ten błąd, ale nie jestem pewien, czy to tylko ja, czy u innych też to występuje .
Jeżeli błąd występuje u wszystkich, to wrzucę zaktualizowany pakiet.
Ps. "No changes to hildon menu", nie martwiłbym się tym. Co prawda nie mam takiego komunikatu, ale wygląda jakby był 'wyzwalany' przez catorise.
hmm wszystko wydaje się być ok ale mam dwa zastrzeżenia :) przynajmniej na razie :)
- przycisk wyświetlający menadżer otwartych aplikacji/menu po naciśnięciu podświetla się zbyt mocno, aż pod zegrakiem
- w trybie portretowym widgety nie mieszą mi się wszystkie i muszę przenieść jeden na drugi pulpit. Szkoda tylko że po przeniesieniu w trybie krajobrazowym też jest on przeniesiony. Nie dało by rady całkowicie oddzielnie ustawiać widgety w protrecie i krajobrazie?
Wysłany: 14-07-2011, 5:48
taziff napisał/a:
- przycisk wyświetlający menadżer otwartych aplikacji/menu po naciśnięciu podświetla się zbyt mocno, aż pod zegrakiem
Zgadza się, jest na liście .
Cytat:
- w trybie portretowym widgety nie mieszą mi się wszystkie i muszę przenieść jeden na drugi pulpit. Szkoda tylko że po przeniesieniu w trybie krajobrazowym też jest on przeniesiony. Nie dało by rady całkowicie oddzielnie ustawiać widgety w protrecie i krajobrazie?
Nie da rady. Musiałyby istnieć dwa takie same widgety (co już jest niemożliwe) oraz dla każdego musiałaby być przeprowadzana osobno inicjalizacja (np. pobranie danych z internetu, itp.)
A swoją drogą jak się nie mieszczą ? Powierzchnia robocza jest przecież taka sama .
A ja mam problem z instalacją. Przy próbie instalowania z poziomu Xterminala wywala mi błąd, że nie znalazł pliku. Plik wrzuciłem do home/user/MyDocs. A przy instalacji przez menedżera wyskakuje informacja o konflikcie pakietów .
Wysłany: 14-07-2011, 7:50
tobayashi napisał/a:
A ja mam problem z instalacją. Przy próbie instalowania z poziomu Xterminala wywala mi błąd, że nie znalazł pliku. Plik wrzuciłem do home/user/MyDocs. A przy instalacji przez menedżera wyskakuje informacja o konflikcie pakietów .
a sprobuj tak:
sudo gainroot
cd MyDocs
dpkg -i hildon-desktop_2.2.142-13_armel.deb
U mnie chodzi to super jedynie trzeba bylo po instalacji przyspieszyc troche transitions lenght ale po za tym super :)
Dzięki laren0, pomogło :). Ja poza w/w błędami zauważyłem tylko, że gdy wchodzimy ustawienia pulpitu, to obraz jest trochę przycięty po prawej stronie (nie widać literki e w napisie Gotowe). Poza tym super :).
up:
Znalazłem jeszcze jeden błąd. Mianowicie od czasu instalacji, gdy blokuję telefon z odpalonym odtwarzaczem, ściąga go do menedżera zadań i pokazuje pulpit.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum