Wysłany: 03-10-2010, 8:55 Wikipedia Offline + Słowniki
Jako, że nie spotkałem się z podobnym tematem na forum, zamieszczę opis jak wgrać Wikipedię w wersji offline oraz słowniki. Być może komuś te aplikacje się przydadzą, a już na pewno uczniom :)
Evopedia:
1. Bazę danych pobieramy ze strony: http://dumpathome.evopedia.info/dumps/finished trochę jest ona pokaźna, więc cierpliwości. Oczywiście pobieramy w języku polskim, no chyba że ktoś woli w innym, to proszę bardzo :)
2. W repozytoriach wyszukujemy czegoś, co się nazywa Evopedia i instalujemy. Gdyby był jakiś problem, to można plik pobrać z załącznika i zainstalować z polecenia xTerminala
(sudo gainroot
dpkg -i MyDocs/evopedia.deb)
3. Wypakowujemy ściągniętą bazę i przenosimy na telefon. Ja np mam ją zapisaną w tym samym folderze, co słowniki do MStarDict (info poniżej), ale może to być dowolny folder.
4. W tym miejscu zalecałbym reboot.
5. Przy pierwszym uruchomieniu chyba będziemy musieli podać ścieżkę dostępu do bazy.
MStarDict:
1. Z repozytoriów pobieramy i instalujemy aplikację MStarDict.
2. W pamięci telefonu tworzymy folder "mstardict".
3. Pobieramy bazy słowników ( http://www.speedyshare.co...y_Slownikow.rar ).
4. Wypakowujemy i wrzucamy do stworzonego przez nas folderu. Pliki te mogą być w folderach.
5. Podobnie jak w poprzednim przypadku zalecany reboot.
Co do słowników zamieszczonych przeze mnie. Powinny bez problemu działać. Być może nie wszystkie, jakie zdobędziecie będą działać. Ważne jest to, że słownik składa się z 3 plików .ifo .dict .idx Jeżeli będziecie mieć jakieś słowniki, to musicie mieć plik .ifo bo dzięki niemu program je wykrywa. Być może da się go jakoś przerobić zmieniając nazwę na taką, jak pozostałe dwa pliki i zmieniając coś w jego strukturze, ale nie bawiłem się tym. Także jeżeli macie jakieś inne słowniki, które by działały, to udostępniajcie ;)
Autor postu otrzymał 2 piwo(a)
Ostatnio zmieniony przez Someone 27-01-2011, 9:44 , w całości zmieniany 2 razy
Wchodzisz w link: http://dumpathome.evopedia.info/dumps/finished i wszystko masz podane.
W zależności jak bardzo zaktualizowana baza Cię interesuje, dla angielskiej wersji wikipedii są to dosyć duże rozmiary: najstarsza prawie 5GB, średnia ok 8-9GB, najświeższa 10. Wszystkie do ściągnięcia tylko przez torrenty. Polska wikipedia zajmuje 1.4GB.
mam problemik z evopedia, a mianowicie nie wyszukuje mi bazy danych do niej;/
Najlepiej utwórz sobie folder, np Evopedia do którego wrzucisz całą bazę a następnie zrób tak jak napisałem powyżej, czyli wrzuć do stworzonego folderu "mstardict". Potem włączasz Evopedie i podajesz ścieżkę dostępu. Nie przejmuj się, że nie będziesz miał nic na podglądzie, po prostu zaznacz ten folder w którym są dane i powinno śmigać.
Witam, a wiecie może skąd można pobierać słowniki PL-DE/DE-PL i PL-EN/EN-PL? Słownik podany na początku właśnie zaraz będę testował, ale jeszcze nie wiem jak dużą ma bazę słów.
Według mnie, słownik podany w pierwszym poście, mowa oczywiście o EN-PL/PL-EN jest wystarczający. Co więcej jest ich tam chyba 3 albo 4, także raczej Cię zadowolą.
Kiedyś, gdzieś znalazłem ten DE-PL/PL-DE, który jest dostępny w załączniku, ale że nie używam, bo nie potrzebuję, to ciężko mi powiedzieć jak bogatą ma bazę słów.
a ja mam pytanie.
nie da sie z jakiejs innej strony pobrac ta wikipedie? bo po 3 godziniach pobralo 15mb tak wiec predkosci prawie nie ma a mam neta 1mb.
/edit juz pobrane chociaz trzeba bylo czekac troche dlugo ale potrzeba do tego cierpliwosci rzeczywiscie :)
Może ktoś wrzucić jeszcze raz te słowniki, bo linki już wygasły
A poza tym. Ściągnąłem ten plik evopedia co podał Someone - nie ten 1,4gb z polską wikipedią, tylko jak się domyślam aplikację.
Problem w tym, że wyskakuje mi monit, że instalacja nieudana-pakiety wymagane do instalacji nie zostały wcześniej zainstalowane i jak daję szczegóły to pokazuje mi że brak jest pythona.
A pościągałem wcześniej to co było możliwe z Menedżera aplikacji.
Co teraz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum