Wysłany: 22-09-2010, 2:08 WLAN WIFI - udostępnianie internetu z PC/laptopa do N900
Jeśli w komputerze masz internet po przez kartę LAN a udostępnić chcesz po przez WIFI, to ja zwykle robię (jeśli juz muszę ;) ) tak:
Windows7:
Sytuacja gdy w laptopie/pc mamy internet po przez lan, a chcemy udostępnić po przez wifi.
1) UDOSTĘPNIANIE ŁĄCZA Z KARTY SIECIOWEJ:
Wejdź w "Centrum Sieci i Udostepniania" => "zmień ustawienia karty sieciowej"
Znajdź swoja kartę z internetem (LAN) (NIE WIFI!!!) i kliknij na nią 2 razy. Wyskoczy okienko
Kliknij w nim "właściwości" i przejdź do zakładki "Udostępnianie"
Zaznacz opcję "zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się po przez łącze internetowe tego komputera"
2) PRZYPISYWANIE IP, MASKI, BRAMY, DNS'ów:
Wejdź w "Centrum Sieci i Udostepniania" => "zmień ustawienia karty sieciowej"
Znajdź swoja kartę WIFI i kliknij na nią 2 razy. Wyskoczy okienko
Kliknij w nim "właściwości" i kliknij 2 razy na protokole o nazwie "TCP/IPv4". Wyskoczy okienko do ustawiania ip, bramy....
Wybierz "użyj następującego adresu IP" i wpisz:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
3) DODAANIE SIECI AD-HOC:
Wejdź w "Centrum Sieci i Udostepniania" ikliknij "skonfiguruj nowe połączenie lub sieć". Pojawi się Konfigurator. Wybierz w nim "Skonfiguruj bezprzewodową sieć ad-hoc"
Kliknij: Dalej => Dalej. Pojawi sie pole do wpisania nazwy sieci. wpisz np "test", zabezpieczenie wyłącz na razie (jak bedzie działać net to sobie włączysz) - ustaw "bez uwierzytelniania" i na dole daj "zapisz tę siec dla wszystkich użytkowników tego komputera". Kliknij DALEJ. Voila. Konfiguracja komputera zakonczona.
N900:
Menu => Ustawienia => Połacznia internetowe => Połączenia => NOWE
1) Wpisz nazwe np "moja siec", daj "dalej". N900 zapyta czy wyszukac sieć. potwierdź.
2) z listy znalezionych sieci wybierz ta ktorą dodałeś na PC, czyli "test". kliknij dalej.
3) wybierz "zaawansowane", przejdz do zakladki "adresy IP" i wpisz:
Kod:
wpisałem dokłądnie to co kazałeś. i mam sieć łącze sie n900 z nią , komp mam połączony do neta przez dialog po kablu ale n900 nie łączy sie z internetem tylko na sieci sie kończy ;/
moja karta sieciowa to WAN miniport PPPOE. czy połączenie lokalne marvell yukon? bo zrobiłem co napisałeś na tym drugim bo pierwsze to chyba dostęp do internetu dialog tak?
heh ok już wyjaśniam bo coś zauważyłem. mam McAfee i tam mi ładnie mape sieci pokazuje. więc jeżeli polącze sie komórką do sieci ro pokazuje mi w mapie mój komputer i n900 i mam internet. ale jak rozłącze sie z n900 to pokazuje mi mój ruter i mój komputer i nie mam neta . napewno wiesz o co chodzi bo ja nie ;]
net mam z modemu do rutera połączony kablem i z rutera do kompa też kable a chiałbym mieć skonfigurowany na bezprzewodowo bo mam lapka.
jak możesz to nie pisz post pod postem - używaj opcji EDYTUJ.
Jeśli nie miałeś odebranych pakietów to znaczy że źle wpisałeś adresy IP.
Jak dobrze wpiszesz i dasz w n900 POŁĄCZ i w PC też dasz POŁĄCZ, to pakiety powinny zacząć płynąć w 2 strony - i powinien zacząć działać internet.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum